ریزش گل و میوه درختان دلایل مختلفی دارد که از جمله آنها می توان به نکات زیر اشاره نمود:

1.غرقاب شدن خاک:

فشردگی بیش از حد خاک به دلیل یخ آب زمستانه وعدم شخم مناسب پای درخت

2.کمبود عناصر ضروری:

علت ریزش گل و میوه درختان می تواند کمبود عناصر غذایی باشد:

  • استفاده از عنصر ازت پس از برداشت ، در رشد رویشی، گلدهی، تشكیل میوه، عملكرد محصول و رسیدگی میوه‌ها مؤثر است.و باعث افزایش طول عمر تخمک ها و در نتیجه افزایش دوره گرده افشانی می شود.
  • فسفر باعث افزایش اندازه و کیفیت میوه می شود و با مصرف متعادل فسفر طول دوره انبارداری میوه افزایش می یابد.
  • پتاسیم در فعال سازی آنزیم‌های گیاهی نقش عمده‌ای را ایفا می‌كند وهمچنین مقاومت درخت در مقابل تنشهای خشكی، آفات و بیماریها و سرمازدگی را افزایش می‌دهد.
  • مقدار مناسب روی در گیاه منجر به گلدهی مطلوب می شود.
  • مقدار مناسب عنصر بر منجر به افزایش دانه گرده و در نتیجه بهبود لقاح می شود.

حاصلخیزی کم خاک در طول گلدهی باعث تشدید ریزش شکوفه و میوه می شود.

شرایط دما ممکن است مساعد باشد، اما اگر گیاه در شرایط گرسنگی باشد، کاهش زیادی در تعداد شکوفه ها و میوه ها مشهود خواهد بود. مرکبات و سایر درختان میوه در این دسته قرار می گیرند.

حداقل چهار تا شش هفته قبل از شروع گلدهی کوددهی را انجام دهید.

مصرف زودهنگام کود به گیاهان اجازه می دهد تا مواد مغذی معدنی را جذب کرده و در زمان گلدهی قوی باشند.

ریزش شکوفه درختان

3. مصرف کود دامی نپوسیده:

مصرف بالای کودهای دامی نپوسیده باعث کاهش ازت خاک و افزایش بیماری‌ها و آفات در خاک می گردد.

4. آبیاری نامناسب:

تازمانیکه 70 درصد گل تبدیل به میوه نشده نباید آبیاری صورت گیرد.

شرایط آبیاری

درختان سالمی که شرایط رشد پایداری دارند، میوه نارس کمتری دارند و درصد بیشتری میوه سالم می دهند. مطمئن شوید که درختان میوه شما مقدار مناسب آب دریافت می کنند. آب کم باعث ایجاد استرس و ریزش گل ها قبل از گرده افشانی می شود. آب زیاد می تواند بستری برای رشد قارچ یا بیماری ایجاد کند.

هرس درختان

هرس درختان میوه کوچکتر، برداشتن کل اندام های مرده یا بیمار، یا بریدن انتهای شاخه ها (هرس سرشاخه ها) به سلامت درخت میوه کمک می کند. درختی که رشد می کند در فصل آینده میوه های فراوان و بزرگتری تولید می کند.

علت ریزش گل

فرآیندهای گلدهی، گرده افشانی و میوه دهی

فرآیندهای گلدهی، گرده افشانی و تشکیل میوه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

اگرچه گلدهی معمولاً یک فرآیند تدریجی در همان گیاه است، دوره آن نسبتاً کوتاه است، زیرا گلها در صورت عدم گرده افشانی پژمرده می شوند و می ریزند.

آب و هوا در طول گرده افشانی از اهمیت حیاتی برخوردار است، زیرا دمای پایین و بارندگی می تواند عادت حشرات گرده افشان را تغییر دهد و فعالیت آنها را کاهش دهد. و یا با کاهش کیفیت گرده در شرایط رطوبت بالا، گرده افشانی آنموفیلیک را دشوار می کند. از طرف دیگر، دمای بالا می تواند دوره گرده افشانی موثر را کوتاه کند یا حتی باعث سقط گل شود.

به طور مشابه، یخبندان های احتمالی یا دمای بیش از حد بالا نیز می تواند باعث آسیب قابل توجهی به میوه های تازه تشکیل شده و از بین رفتن آنها شود.

تغذیه مناسب خاک

وضعیت تغذیه و سلامت درخت بر همه این فرآیندها تأثیر می گذارد. عدم وجود برنامه کوددهی پس از برداشت در فصل قبل می تواند بر گلدهی تأثیر منفی بگذارد. احیای برخی مواد مغذی بعد از دوره تولید میوه در درخت تأثیر مستقیمی بر تجمع مواد ذخیره در اندام های مختلف درخت دارد. و استفاده از کود مناسب بصورت چالکود در زمستان به سلامت و باردهی درخت در فصل بهار کمک شایان و قابل توجهی خواهد کرد.

می توان از کودهای کامل ماکرو 6-6-12 و کامل ماکرو 3-5-7 که دارای سه عنصر اصلی نیتروژن ، فسفر و پتاس می باشند ، استفاده نمود.

 بطور کلی هرس، کنترل بهداشتی، آبیاری مناسب، تغذیه خوب و… باعث افزایش ظرفیت باردهی گل‌ها می‌شود.

تغذیه درخت

نقش ریزمغذیها

ریز عناصر نقش اساسی در گلدهی دارند. در این میان و با توجه به میزان مصرف، مهم ترین آنها بور، روی و منگنز است. که مربوط به گلدهی، میوه دهی و تعداد میوه هستند و کمبود آنها در گیاه باعث اختلالات فیزیولوژیکی و کاهش تعداد میوه در هر درخت می شود.

عنصر بور:

بور در فرآیندهای فیزیولوژیکی اصلی گیاه مانند تقسیم سلولی و رشد ضروری است. اما علاوه بر این، این ریزمغذی نقش کلیدی در گرده افشانی و تشکیل میوه دارد. در این مراحل، بور باعث افزایش زنده ماندن دانه های گرده می شود. همچنین در انتقال قندها، کربوهیدرات ها و پتاسیم، متابولیسم نیتروژن، در تشکیل پروتئین ها و در تنظیم سطح هورمون ها شرکت می کند.

از علائم کمبود بور می توان به ممانعت از رشد و نمو ریشه، توقف تقسیم سلولی در ساقه ها و برگ های جوان، میانگره های کوتاه، شاخه های خشک، تغییر شکل ها و البته پایین بودن زنده مانی گرده و سقط و ریزش گل اشاره کرد. کمبود آن می تواند تأثیر منفی بر انواع زیادی از محصولات داشته باشد، باعث ایجاد جوانه های سه گانه در مرکبات، با میوه های کوچک، تشکیل صمغ و مومیایی شدن می شود.

عنصر روی:

روی به طور مستقیم در سنتز برخی از اسیدهای آمینه نقش دارد، اگرچه مهم ترین عملکرد آن در گیاهان فعال شدن آنزیم های متعدد است که سنتز اکسین ها را برجسته می کند. بنابراین، در تولید تنظیم کننده های رشد در افزایش طول میانگره و توسعه کلروپلاست ها شرکت می کند. همچنین توسط گیاه برای تشکیل کلروفیل و برخی کربوهیدرات ها استفاده می شود و مقاومت در برابر دماهای پایین را بهبود می بخشد. کمبود آن به طور قابل توجهی رشد و پتانسیل تولیدی را کاهش می دهد.

عنصر منگنز :

منگنز با فتوسنتز، استفاده کارآمد از نیتروژن، متابولیسم پروتئین و فعال شدن آنزیم مرتبط است. بر متابولیسم کربوهیدرات ها و اسیدهای چرب، واکنش های فسفوریلاسیون و تشکیل اسیدهای نوکلئیک (DNA و RNA)، تأثیر می گذارد. پروتئین روی فرآیندهای جوانه زنی گرده، رشد لوله گرده و طویل شدن سلول و همچنین افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش های زیستی تأثیر می گذارد. کمبود شدید و مداوم منگنز باعث کاهش رشد و بهره وری می شود.

آخرین مقالات سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این زمینه را پر کنید
این زمینه را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up