شرایط کاشت کنجد

کنجد یکی از قدیمیترین گیاهان زراعی می باشد. کشت کنجد در مناطق گرمسیری کشور مانند استان های خوزستان، سیستان و بلوچستان، جیرفت و فارس متداول است. در استان مازندران هم به دلیل تنوع کشت، کنجد به صورت زراعت اصلی در بهار و یا به صورت کشت مخلوط همراه با پنبه در بهار و همچنین به عنوان کشت دوم بعد از برداشت غلات بسیار مورد توجه کشاورزان منطقه می باشد. جهت اطلاع از شرایط کاشت کنجد به خواندن مقاله ادامه دهید.

 از آنجائیکه کنجد بیشترین میزان روغن را در میان دانه‌های روغنی تولید می کند ، موجب افزایش تقاضا جهت افزایش سطح زیرکشت آن می باشد.

دانه های تولید شده ریز هستند، اما یک غلاف بذر می تواند صدها دانه تولید کند. ارتفاع گیاه تا یک متر می رسد. رنگ دانه ها بسته به نوع آن متفاوت است و ممکن است به رنگ های سفید، قهوه ای یا قرمز باشد.

این گیاه یک گیاه چند ساله گرمسیری بومی آفریقا و هند است.

نور

گیاه کنجد به نور مستقیم خورشید زیادی نیاز دارد و گرما را دوست دارد. سعی کنید در نزدیکی دیوار سنگی یا آجری بکارید تا گرمای بیشتری تولید شود.

خاک

گیاهان کنجد نسبت به شرایط مختلف خاک بسیار متحمل هستند، اما زهکشی خوب یک ضرورت است. خاک شنی و لومی گزینه خوبی است.

کنجد نمی تواند آب راکد یا خاک های مرطوب یا خاک های رسی سنگین را تحمل کند و خاک شور یا نمکی را نیز تحمل نمی کند.

آب

هرچند آبیاری منظم برای جوانه زدن و استقرار گیاهان جوان مهم است، اما بطور کلی گیاه کنجد به آب زیادی نیاز ندارد.

بهتر است آنها را نزدیک گیاهان دیگری که به طور منظم آبیاری می شوند قرار ندهید.

کاشت آنها در کنار سایر گیاهان مقاوم به خشکی (مانند اسطوخودوس، آویشن یا سدوم Sedum) ایده خوبی است.

دما و رطوبت

توانایی گیاه کنجد در تحمل شرایط گرم و خشک بیابانی، آن را به یک محصول غذایی بسیار ارزشمند برای مناطقی که به دلیل خشکسالی دچار مشکل هستند، تبدیل می کند.

گلدهی کنجد

کوددهی کنجد در مراحل مختلف رشد

قبل از کشت می توانید از کودهای پلت مرغی و سوپرفسفات ساده استفاده نمائید.

در زمان کاشت بذر و جوانه زنی می توانید از کود اسید هیومیک استفاده کنید.

  1. مرحله رشد رویشی

به دلیل افزایش سریع رشد رویشی گیاهچه های کنجد در این مرحله باید نیتروژن به میزان کافی مصرف شود، در غیر اینصورت گیاهان برای مراحل بعدی رشد قوی نخواهند بود. حتی می توانید قبل از کاشت خاک را بارور کنید.

می توانید از کودهای کامل ماکرو 6-6-12 و کود کامل ماکرو 3-5-7 استفاده کنید که سه عنصر اصلی نیتروژن، فسفر و پتاسیم مورد نیاز گیاه را تامین می کند.

در بحث کوددهی کنجد به کودهای دارای اسیدآمینه برای این مرحله هم توجه کنید زیرا باعث افزایش تعداد کپسول در بوته می شود.

نکته: سعی کنید از مصرف نیتروژن زیاد در این مرحله خودداری کنید. درست است که ارتفاع بوته‌ها توسط نیتروژن زیاد می شود ولی مصرف بیش از حد آن اثر منفی بر عملکرد نهایی خواهد داشت.

 

  1. کوددهی کنجد در مرحله شروع گلدهی

اگر گلدهی کنجد اتفاق نیفتد، عملا عملکردی نخواهید داشت زیرا برای گیاهانی مانند کنجد که هدف از کشت برداشت بذر و رسیدن به درصد روغن بالا است، گلدهی باکیفیت مرحله کلیدی است و از این نظر باید به کوددهی کنجد توجه کافی داشته باشید.

در مرحله شروع گلدهی محلول‌پاشی کودهای حاوی عناصر ریزمغذی و روی و کلسیم با هدف افزایش تعداد گل تاثیرگذار خواهد بود. همانطور که می دانید اگر تعداد گل افزایش یابد، از طریق افزایش تعداد کپسول، شاهد افزایش عملکرد خواهید بود.

باز هم تاکید می کنیم که در مصرف کودهای حاوی نیتروژن چه قبل و چه در مرحله گلدهی کنجد دقت کافی را داشته باشید، زیرا نیتروژن عنصر کلیدی برای افزایش سبزینگی و رشد رویشی است و اگر در کوددهی کنجد بیش از حد نیتروژن مصرف کنید، اثر منفی بر گلدهی خواهد داشت.

  1. کوددهی کنجد در مرحله پر شدن کپسول

از آنجائیکه تعداد دانه در کپسول کنجد ارتباط مستقیم با عملکرد نهایی دارد ، کوددهی کنجد در مرحله پر شدن کپسول بسیار پراهمیت است. در گیاهان دانه روغنی مانند کنجد مرحله پرشدن کپسول و دانه‌ها به میزان کافی عنصر پتاسیم وابسته است به همین دلیل انتقال مواد از برگ‌ها به دانه برای رشد کپسول باید از طریق کودهای پتاسیمی تقویت شود.

که برای این منظور می توانید از کود پتاس گرانوله 20% استفاده نمائید.

کاشت کنجد

پرورش گیاهان کنجد از دانه

دانه های کنجد را نباید مستقیماً در فضای باز کاشت. بذرها را چهار تا شش هفته قبل از آخرین یخبندان در محیط داخل بکارید.

به آرامی با خاک بپوشانید. مرطوب نگه دارید تا زمانی که جوانه بزنند، سپس یک بار در هفته آبیاری کنید.

100 تا 135 روز طول می کشد تا گیاه کنجد به بلوغ برسد.

زمانی که این غلاف ها قهوه ای شدند و شروع به باز شدن کردند، دانه ها آماده برداشت هستند. غلافهای بذر بالغ ظریف هستند و برای جلوگیری از ریزش بذر باید با دقت چیده شوند.

کنجد

آخرین مقالات سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این زمینه را پر کنید
این زمینه را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up