نکات کاشت سیب زمینی

کاشت سیب زمینی

قسمت خوراکی گیاه سیب زمینی به غده معروف است و به دلیل محتوای کربوهیدرات بالایی که دارد، یک وعده غذایی اصلی در اکثر نقاط جهان محسوب می شود. بطور سالانه کاشت سیب زمینی را بیشتر از سایر سبزیجات می توان انجام داد. از آنجایی که تقاضای زیادی برای سیب زمینی وجود دارد، تولیدکنندگان آن را به عنوان یک صنعت پرسود می بینند.

سیب زمینی یک محصول معتدل است که در آب و هوای نیمه گرمسیری تولید می شود. گیاهی است که به شدت ریشه زایی می کند و اگر در خاک سبک، سست و با زهکشی مناسب کاشته شود، بهترین محصول را تولید می کند. شرایط ایده آل برای رشد سیب زمینی شب های سرد و آفتاب در طول روز است.

خوشبختانه سیب زمینی بسیار سازگار است و تقریبا همیشه محصول قابل توجهی تولید می شود، حتی زمانی که شرایط خاک و فصل رشد کمتر از حد مطلوب باشد.

محل کاشت سیب زمینی خود را بدون علف های هرز نگه دارید تا بهترین نتیجه را بگیرید. سیب زمینی ها باید در کل زمین پخش شوند و هرگز در یک نقطه رشد نکنند تا زمانی که 3-4 سال از کشت سیب زمینی در زمین گذشته باشد.

زمان کاشت سیب زمینی

سیب زمینی را می توان در اوایل بهار کاشت اما بایستی دمای خاک را در نظر داشته باشید. تا زمانی که دمای خاک به 8 درجه سانتی گراد نرسد، گیاه سیب زمینی شروع به رشد نخواهد کرد.

شما به مکانی با حداقل 6 ساعت نور مستقیم خورشید و خاک حاصلخیز، سست و با زهکشی خوب نیاز دارید. خاک سخت یا فشرده منجر به بدشکل شدن غده ها می شود. در حالت ایده آل، خاک باید کمی اسیدی (pH 5.8 تا 6.5) باشد و دمای خاک بین 7 تا 13 درجه سانتی گراد باشد. خاک باید مرطوب باشد، اما غرق آب نباشد.

سیب زمینی می تواند یخ زدگی خفیف را تحمل کند، اما اگر می دانید که یخبندان سخت و اواخر فصل در راه است، باید مقداری محافظت در برابر سرما برای گیاهان ایجاد کنید. اگر می‌خواهید زمان ذخیره‌سازی را افزایش دهید و فصل رشد طولانی‌تری داشته باشید، می‌توانید محصول دوم را تا اواخر خرداد ماه بکارید و تا جایی که ممکن است سیب‌زمینی را دیرتر برداشت کنید.

کاشت سیب زمینی

برش سیب زمینی قبل از کاشت

یک یا دو هفته قبل از تاریخ کاشت، بذر سیب زمینی خود را در محلی قرار دهید که در معرض نور و دمای بین 16 تا 20 درجه سانتی گراد باشد. این کار باعث شروع جوانه زدن می شود. یک یا دو روز قبل از کاشت، از یک چاقوی تیز و تمیز استفاده کنید تا سیب زمینی های بزرگتر را به قطعات کوچکتر برش دهید. هر قطعه باید تقریباً 5 سانی متر مربع باشد و باید حداقل 1 یا 2 جوانه داشته باشد. سیب زمینی های کوچکتر را به طور کامل بکارید. در عرض یک یا چند روز یک پینه ضخیم روی برش ها تشکیل می شود که به جلوگیری از پوسیدگی کمک می کند.

کاشت سیب زمینی

زمین را آماده کنید:

زمین باید در معرض آفتاب و تا عمق 24 تا 25 سانتی متری شخم زده شده باشد. خاک باید دارای منافذ باشد و کمترین مانع را برای رشد غده ها ایجاد کند. در طول شخم نهایی، کودها با خاک ترکیب می شوند.

تکنیک کاشت

سیب زمینی بهتر است در ردیف کاشته شود. شیارها را به عمق 15 تا 20 سانتی متر حفر کنید.  قبل از کشت سیب زمینی ها یک لایه نازک کود به شیارها اضافه کنید. هر تکه سیب زمینی را با فاصله 30 تا 38 سانتی متر به طوریکه طرف بریده شده به سمت پایین و جوانه ‌ها به سمت بالا باشد، بکارید. فاصله بین ردیف ها حدود70 سانتی متر باشد. اگر فضای شما محدود است یا اگر می خواهید فقط سیب زمینی کوچک پرورش دهید، می توانید فاصله بین گیاهان را کاهش دهید.

برای شروع فقط شیارها را با 10 سانتی متر خاک پر کنید. اجازه دهید گیاهان شروع به رشد کنند و سپس به پر کردن شیارها ادامه دهید. قبل از کاشت، همیشه خاک را برای آخرین بار شخم بزنید. این کار هر گونه علف های هرز را از بین می برد و خاک را سست می کند و به گیاهان اجازه می دهد تا سریعتر استقرار پیدا کنند.

کشت سیب زمینی

نحوه آبیاری سیب زمینی

گیاه سیب زمینی را در طول تابستان به خوبی آبیاری کنید، به خصوص در دوره ای که گیاهان در حال گلدهی هستند و بلافاصله پس از مرحله گلدهی. در طول دوره گلدهی گیاهان در حال ایجاد غده های خود هستند و تامین آب ثابت برای نتیجه خوب محصول بسیار مهم است. سیب زمینی با 2 تا 5 سانتی متر آب یا باران در هفته، خوب عمل می کند. زمانیکه شاخ و برگ زرد می شود و شروع به از بین رفتن می کند، آبیاری را قطع کنید. این به رسیده شدن سیب زمینی برای زمان برداشت کمک می کند.

زمان برداشت سیب زمینی

هنگامی که دما از 30 درجه سانتیگراد بالاتر می رود، رشد غده متوقف می شود. برداشت سیب زمینی زمانی انجام می‌شود که برگها و ساقه به طور کاملا زرد و خشکیده باشند. سیب زمینی کوچک معمولاً 2 تا 3 هفته پس از پایان گلدهی گیاه قابل برداشت است. به آرامی اطراف گیاهان را حفر کنید تا سیب زمینی ها را بردارید. سعی کنید بزرگترین سیب زمینی های جدید را بردارید و سیب زمینی های کوچکتر را در جای خود بگذارید تا بتوانند به رشد خود ادامه دهند. هنگامی که اکثر برگها زرد مایل به قهوه ای شدند، محصول اولیه برای برداشت آماده می شود. پس از 8 تا 10 روز، سیب زمینی ها با شخم زدن از مزرعه خارج می شوند.

سیب زمینی ها را با احتیاط با چنگال محکم حفر کنید و اگر هوا خشک است اجازه دهید سیب زمینی ها به مدت 2 تا 3 روز در مزرعه بمانند. اگر هوا در هنگام برداشت مرطوب و بارانی است، اجازه دهید سیب زمینی ها در یک منطقه محافظت شده خشک مانند گاراژ یا ایوان سرپوشیده خشک شوند.

برداشت سیب زمینی

کود های مناسب برای کاشت سیب زمینی

در ابتدای فصل به صورت کود سرک از کودهای حاوی نیتروژن استفاده می شود و در طول فصل رشدی گیاه از کودهای حاوی فسفر و پتاسیم استفاده می شود. که به این منظور می توانید از کودهای کامل ماکرو  6-6-12 و 3-5-7 استفاده نمایید.

نیاز بالای محصول سیب زمینی به مواد مغذی، استفاده از کودهای شیمیایی و کودهای آلی را برای دستیابی به عملکرد سودآور و بالا ضروری می کند. مقدار ایده آل کود برای استفاده به طیف وسیعی از عوامل از جمله نوع خاک، حاصلخیزی خاک، آب و هوا، تناوب زراعی، تنوع محصول، طول فصل رشد و در دسترس بودن رطوبت بستگی دارد.

مزایای کود گوگرد برای سیب زمینی

اصلی ترین نقش گوگرد در گیاهان تحریک آنزیم های مختلف برای تولید پروتئین است. سیب زمینی گیاهی سرشار از پروتئین است که در مقادیر بالا در غده آن ذخیره می‌شود. گوگرد با افزایش تولید پروتئین در بهبود کیفیت سیب زمینی تاثیرگذار است.

گوگرد املاح و عناصر اضافی خاک مثل آهک را از بین می برد و بین اسیدی یا قلیایی بودن خاک تعادل ایجاد می‌کند و به نوعی خاک را اصلاح می‌کند. این عمل منجر به جذب بهتر مواد مغذی از خاک می‌شود.

گوگرد به شکلی طبیعی باعث دفع حشرات و آفت ها می‌شود. این خاصیت گوگرد باعث می‌شود تا استفاده از سموم شیمیایی در مزارع سیب زمینی کاهش پیدا کند.

کود های آلی کامل ماکرو گوگردی 10% ، 20% و 30% با تامین گوگرد مورد نیاز سیب زمینی موجب افزایش مواد آلی خاک شده و نیز باعث افزایش جذب مواد مغذی مهم مانند نیتروژن و فسفر می گردد.

این کود برای کاشت سیب زمینی بایستی هنگام کاشت یا بصورت سرک استفاده شود.

علائم کمبود فسفر در سیب زمینی

  • کاهش ارتفاع بوته
  • رنگ برگها تیره و تمایل به چرخش به سمت بالا
  • درصورت کمبود شدید، حاشیه و قسمت پایینی برگها بنفش می شوند.
  • ضغف در رشد ریشه بوته ها

عنصر فسفر در سیب زمینی باعث می شود:

  • ریشه زایی افزایش پیدا کند.
  • غده زایی افزایش پیدا کند.
  • تورم غده ها بالا رود.

میزان مصرف فسفر در سیب زمینی باید بر اساس غلظت آن در خاک، پتانسیل عملکرد، نوع رقم و وضعیت خاک تنظیم شود.

اما بطور کلی استفاده از 150 تا 250 کیلوگرم سوپر فسفات ساده بصورت نواری تاثیر مثبتی در تولید سیب زمینی دارد.

زمین کشت سیب زمینی

آخرین مقالات سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این زمینه را پر کنید
این زمینه را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up