پس از برداشت میوه در باغات سیب ، گلابی و به چه اقداماتی لازم و ضروری است؟

1. آبیاری پس از برداشت

یکی از نکات مهم پس از برداشت در باغات سیب گلابی و به ، آبیاری پس از برداشت است که اگر انجام نشود باعث کاهش جوانه گل سال بعد در درختان می گردد.

تغییرات جوانه گل سال بعد در سیب، گلابی و به پس از برداشت نیز ادامه دارد و به همین دلیل آبیاری پس از برداشت بسیار حائز اهمیت است. به دلیل جلوگیری از تنش به درخت و بهبود جذب عناصر در پاییز، آبیاری پس از برداشت باید انجام شود، اما پس از آن آبیاری قطع می‌شود تا رشد رویشی درخت همزمان با ریزش برگ‌ها نیز کم شود.

اما توجه داشته باشید که پس از ریزش کامل برگ‌ها و شروع خواب (در پاییز و زمستان) درختان نیاز به رطوبت کافی در خاک دارند. رطوبت کافی به معنی آبیاری سنگین بعد از برداشت این درختان نیست. یکی از اشتباهات رایج باغداران عزیز آبیاری‌های سنگین در زمستان است که باعث افزایش بیماری‌های پوسیدگی ریشه و طوقه می‌شود. آبیاری‌های سبک اگر بارندگی و برف حضور ندارد انجام گیرد تا خاک خشک نشود.

روش صحیح آبیاری درختان میوه

2. تغذیه و کود پس از برداشت

عدم تغذیه و کوددهی پس از برداشت درختان میوه به خصوص سیب، به و گلابی ، باعث ریزش و یا ضعیف شدن جوانه‌های گل سال بعد و رشد ضعیف درخت می‌شود.

پس از برداشت بایستی محلولپاشی فروت‌ست به عنوان تغذیه برگی انجام گیرد و استفاده از کودهای چالکود در پاییز و زمستان ، به عنوان تغذیه ریشه‌ای توصیه می شود.

فروت ست پس از برداشت سیب، گلابی و به :

از مهمترین مراحل تغذیه‌ای در باغات سیب، گلابی و به، فروت‌ست پس از برداشت است. پس از برداشت ، هنوز برگ درختان سبزینگی دارد و این نشان‌دهنده فعالیت برگ‌ها پس از برداشت میوه است. سبز بودن برگ‌ها بعد از برداشت به معنی انتقال مواد غذایی از برگ به جوانه‌ها و ریشه است. لذا با محلول پاشی فروت‌ست پس از برداشت می‌توانیم به تقویت جوانه‌ها کمک کنیم.

استفاده از کودهای چالکود در پاییز و زمستان:

پس از برداشت میوه ، توجه به نوع و میزان کود به دلیل کنترل رشد ریشه در پاییز و مدیریت تغذیه صحیح در دوران خواب درخت، حائز اهمیت است. با توجه به محدودیت جذب عناصر غذایی توسط ریشه در فصل پاییز و زمستان، بهتر است از کودهای دیررهش و گرانوله بصورت چالکود در سایه انداز درخت استفاده نمود.

کودهای جامد دیرحل یا آهسته‌رهش

کودهای جامد (گرانوله) دیرحل یا آهسته رهش به تدریج حل می‌شوند و برای حلالیت نیاز به فعالیت باکتری‌های مفید خاک دارند. پس بهتر است در فصل خواب درخت استفاده شود که تا اوایل بهار و شروع فعالیت ریشه ، جذب عناصر مغذی صورت گیرد. کودهای سوپر فسفات ساده ، پتاس گرانوله ، دی‌آمونیوم فسفات ( فسفات ازته) و گوگرد بنتونیت دار 75% (از آنجائیکه این کود حاوی بنتونیت می باشد به راحتی داخل خاک باز و جذب می گردد)، کود آلی بهساز خاک ، کودهای کامل ماکرو و کود مرغی گرانوله از این دسته هستند که امکان مصرف این کودها در فصل پاییز و زمستان بصورت چالکود وجود دارد. مقدار مصرف این کودها بهتر است بر اساس آزمایش خاک و نوع گیاه و سن و شرایط اقلیمی تعیین شود.

کود گوگرد

گوگرد یک ترکیب غیرقابل حل در آب است. بنابراین از زمانی که در خاک مصرف می‌شود تا زمانی که جذب توسط ریشه شروع می‌شود نیاز به زمان و فعالیت باکتری‌های اکسیدکننده آن دارد. اگر گوگرد در فصل پاییز و زمستان استفاده شود باکتری‌ها در زمان مناسب فرایند اکسیداسیون را بر روی گوگرد ایجاد کرده و فرصت کافی برای حلالیت آن وجود دارد. گوگرد برای احیاء و اصلاح ساختمان خاک ، عالیست به شرطی که در انتخاب نوع گوگرد مناسب دقت شود. با استفاده از کود کامل ماکرو آلی گوگردی، ضمن افزایش مواد آلی خاک و اصلاح بافت خاک ، می توانید pH خاک را نیز کاهش دهید.

چالکود

3. بهداشت باغ پس از برداشت میوه

اگر به بهداشت باغ پس از برداشت میوه توجه نشود، در سال آینده جمعیت زیادی از آفات و بیماری‌‍‌ها را در باغ خواهیم داشت که منجر به کاهش تولید و عملکرد این درختان خواهد شد. یکی از راه‌های کم شدن جمعیت بیماری‌‍‌ها و آفات زمستان‌گذران، جمع‌آوری بقایای میوه، برگ و شاخه‌ها در باغ است.

 البته نکته بسیار مهم زمان جمع‌آوری بقایا است. چرا که بقایای باقیمانده مثل میوه‌ها را نباید سریعا جمع کرد. با گذشت پاییز اجازه دهید آفات درون بقایای گیاهی استقرار پیدا کنند و سپس اقدام به جمع‌آوری و معدوم کردن این بقایا کنید. اگر سریع بقایا جمع شود آفت در باغ در فضاهایی استقرار پیدا می‌کند که مبارزه با آن امکان‌پذیر نیست. بنابراین از بقایای داخل باغ به عنوان تله استفاده کنید و بعد از استقرار آفات اقدام به جمع‌آوری کنید. جمع‌آوری زودهنگام خود به توسعه و استقرار آفات و بیماری‌ها کمک می‌کند. چرا که نسل‌های آخر آفات تکثیر نشده و فقط در پی فضایی برای زمستان‌گذرانی هستند.

 البته بایستی قبل از آغاز فصل زمستان بقایای گیاهی جمع‌آوری شوند در غیر اینصورت در پایان زمستان بقایای جمع و معدوم نشده می‌تواند حجم حضور آفات را چندین برابر کرده و خسارت بسیاری را ایجاد کند. بنابراین جمع‌آوری به موقع بسیار حائز اهمیت است.

بهداشت باغ

4. مبارزه با آفات و بیماری‌ها پس از برداشت میوه

همانطور که آفات و بیماری‌ها در بهار و تابستان به باغات میوه خسارت می‌زنند، در پاییز و زمستان هم وجود دارند و در صورت عدم رعایت بهداشت باغ و مبارزه در سال بعد جمعیت آن‌ها افزایش یافته و محصول کم می‌شود. البته باید آفات و بیماری‌ها را در باغ از هم جدا دانست و شرایط کنترل آن‌ها نیز متفاوت است.

آفات

در هر فصلی، بهترین زمان مبارزه با آفات متفاوت است. مبارزه با بعضی از آفات باید در بهار انجام شود، بعضی دیگر در تابستان و با بعضی از آنها در انتهای زمستان باید مبارزه کرد. به دلیل اینکه آفات در بهار و تابستان فعال بوده، مبارزه حتما باید انجام شود در غیر اینصورت خسارت را مستقیم دریافت میکنیم. اما در زمستان آفات فعال نیستند.

در زمستان با کدام آفات سیب، به و گلابی باید مبارزه کرد؟

باید بدانید که سمپاشی بدون هدف با نام سمپاشی زمستانه برای مبارزه با آفات به کنترل آنها کمکی نمی‌کند بلکه فقط باعث آلودگی طبیعت و هزینه زیاد می‌شود. زمستان‌گذرانی آفات در باغ در قسمت‌های مختلف از جمله در داخل خاک، زیر پوست درخت و بر روی شاخه‌ها سپری می‌شود. توجه داشته باشید که مبارزه با آفاتی که در خاک و زیر پوست درختان زمستان را می‌گذرانند، در زمستان امکان‌پذیر نیست و باید در بهار و تابستان با آن‌ها مبارزه کرد.

اما مبارزه با شپشک‌ها و کنه‌ها که بر روی شاخه‌های سیب و به و گلابی زمستان‌گذرانی می‌کنند، به صورت مکانیکی و شیمیایی امکان دارد. نکته مهم این است که باید در روزهای آخر زمستان که هوا گرم‌تر است سمپاشی انجام شود. اما در اوایل یا اواخر پاییز یا در اوایل زمستان، سمپاشی زیاد موثر نیست. برای مبارزه با آفات، استفاده از روغن ولک در انتهای زمستان بسیار تاثیرگذار است . توجه داشته باشید که میزان استفاده درست از آن باعث افزایش اثر سم و استفاده بیش از حد روغن ولک خطرات زیادی را دارد.

بیماری‌ها

باید بدانیم که مبارزه با بیماری‌ها پس از برداشت میوه به خصوص درختان سیب، گلابی و به با توجه به قارچی یا باکتریایی بودن آن‌ها متفاوت است. ضمن اینکه یخبندان زمستانه نه تنها بیماری‌ها را از بین نمی‌برد بلکه بیش‌تر به حفظ آن‌ها کمک می‌کند. همانطور که در بخش بهداشت باغ اشاره شد، فعالیت‌های بهداشتی پس از برداشت ، مانند هرس درختان و جمع‌آوری شاخه‌ها که بسیاری از آن‌ها محل زمستان‌گذرانی بیماری‌ها نیز هستند، به کنترل برخی بیماری‌های سیب، به و گلابی مانند پوسیدگی آرمیلاریایی طوقه و ریشه و بیماری بلایت جوانه کمک می‌کند.

پیشنهاد می‌شود از ترکیبات قارچ‌کش بخصوص در روزهای گرم آخر زمستان برای کاهش جمعیت فعال قارچ‌ها استفاده شود. قارچ‌کش‌هایی مثل ترکیبات مسی، ترکیب بوردو که ماندگاری بیش‌تری دارند، بهترین پیشنهاد است. البته به مقدار استفاده توجه شود زیرا استفاده با مقدار بالا بسیار خطرناک است. اما افزایش تعداد دفعات استفاده از قارچ‌کش بسیار موثرتر و منطقی‌تر خواهد بود.

نتیجه‌گیری

  • عدم آبیاری پس از برداشت میوه منجر به کاهش جوانه گل سال بعد خواهد شد.
  • آبیاری‌های سنگین در زمستان باعث افزایش بیماری‌های پوسیدگی طوقه و ریشه می‌شود.
  • فروت‌ست پس از برداشت برای تقویت جوانه سال بعد مهمترین مرحله تغذیه‌ای در باغات میوه است.
  • کوددهی زمستانه باغات ، باید با استفاده از کودهای جامد دیرحل یا آهسته‌رهش انجام شود.
  • جمع‌آوری به‌موقع بقایای میوه، برگ و شاخه‌ها در باغ ، یکی از راه‌های کم شدن جمعیت بیماری‌‍‌ها و آفات زمستان‌گذران در باغ است.
  • مبارزه شیمیایی با شپشک‌ها و کنه‌ها در باغ سیب، به وگلابی باید در روزها گرم آخر زمستان انجام شود.

آخرین مقالات سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این زمینه را پر کنید
این زمینه را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up