blank

تاثیر نیتروژن بر رشد گندم

کمبود نیتروژن (N) غالباً شایعترین کمبود بین مواد مغذی گیاه است. گندم نسبت به نارسایی نیتروژن حساس است و نسبت به کوددهی نیتروژن بسیار واکنش نشان می دهد.از اینرو عنصر کلیدی نیتروژن تاثیر بسزایی بر رشد گندم می گذارد. همچنین عنصر گوگرد نیز جهت تولید پروتئین و اسیدهای آمینه در گیاه گندم موثر است.

مهمترین نقش نیتروژن در گیاه وجود آن در ساختار پروتئین است ، مهمترین ماده ای که مواد زنده یا پروتوپلاسم هر سلول از آن ساخته شده است. علاوه بر این ، نیتروژن در کلروفیل ، ماده سبز رنگ برگها نیز وجود دارد. کلروفیل به گیاه این امکان را می دهد تا با استفاده از فتوسنتز انرژی نور خورشید را منتقل کند. بنابراین ، تامین نیتروژن در گیاه بر میزان پروتئین ، پروتوپلاسم و کلروفیل تشکیل شده تأثیر می گذارد. این به نوبه خود روی اندازه سلول و سطح برگ و فعالیت فتوسنتز تأثیر می گذارد.

گیاهانی که با مقدار کافی نیتروژن رشد می کنند رشد سریع و مقرون به صرفه ای دارند و رنگ آنها سبز تیره است. رشد برگ و ساقه تحریک می شود. کمبود نیتروژن منجر به رنگ سبز روشن ، کاهش پنجه زنی و اختلال در تقسیم طبیعی رشد سلولی و کاهش میزان پروتئین می شود. به همین دلیل ممکن است عملکرد محصول نیز تا حد زیادی کاهش یابد.

گیاهان از زمانی که ریشه ها شروع به کار می کنند نیتروژن را جذب می کنند تا زمانی که تمام جذب مواد مغذی با بلوغ متوقف شود. با این حال ، بیشترین مقدار در مراحل اولیه رشد گرفته می شود و برای استفاده بعدی نگهداری می شود. و در طول بلوغ به محل مورد نیاز به عنوان مثال به مغز برگها و ساقه منتقل می شود.

blank

علائم کمبود نیتروژن

مشهود ترین علامت کمبود نیتروژن ، زرد شدن (کلروز) برگها به دلیل کاهش میزان کلروفیل است. این علامت معمولاً ابتدا در برگهای بالغ تر مشاهده می شود و کم کم در بالای برگهای فعال در حال رشد دیده می شود ، زیرا نیتروژن از برگهای قدیمی به برگهای جدید تر منتقل می شود تا رشد را حفظ کند. بنابراین ، برگهای قدیمی تر پژمرده می شوند و منجر به رشد ضعیف گیاه و کاهش عملکرد می شوند. به طور کلی رشد کند می شود ، متوقف می شود و سوختگی نوک و حاشیه برگها کاملا مشهود می شود.

عملکرد محصول و واکنش پروتئین به افزایش میزان نیتروژن

هنگامی که نیتروژن موجود در خاک کم باشد ، بازدهی محصول و محتوای پروتئین کم خواهد بود. با افزایش نیتروژن ، بازدهی محصول و پروتئین به طور همزمان افزایش می یابد. نیتروژن نه تنها بر مقدار پروتئین بلکه بر کیفیت پروتئین نیز تأثیر می گذارد.

blank

تاثیر گوگرد بر رشد گندم

گوگرد بر کیفیت پروتئین دانه تأثیر می گذارد.

حاکميت شرايط آهکي و قليايی در خاک هاي کشور از يک سو و کمي مواد آلی از سوی ديگر باعث شده است ميزان توليد از پتانسيل عملکرد محصول فاصله زيادی داشته باشد.

برای بالا بردن عملکرد کمی و کیفیت دانه گندم و اصلاح ویژگی های خاک، مصرف گوگرد به میزان 600 کیلوگرم در هکتار و کود دامی به میزان 40 تن در هکتار مناسب به‌نظر می‌رسد.

برای این منظور می توانید از کودهای آلی گوگردی10% ، کودآلی گوگردی 20% و یا کودآلی گوگردی 30% استفاده کنید.

از عمده عوامل مؤثر و مهم بر خواص کمی و کیفی گندم توزیع متعادل کودها به ویژه نیتروژن و گوگرد می باشد. برای این منظور می توانید از کودهای کامل 6-6-12 و یا کود کامل 3-5-7 و همچنین از کودهای گوگردی استفاده نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این زمینه را پر کنید
این زمینه را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up